Handelen in Crypto's review. Bitcoin en andere cryptocurrency kan je op allerlei verschillende manieren gebruiken. De ene persoon koopt deze valuta enkel op een laag punt in en wacht lange tijd tot het juiste moment daar is om deze weer te verkopen. De echte waaghalzen proberen er in tussenpozen geld aan te verdienen, door er daadwerkelijk in te handelen. Denk daarbij aan het dagelijks, wekelijks of maandelijks inkopen en verkopen van Bitcoin op de juiste momenten. Maar hoe weet je wanneer je dat allemaal moet doen? Waar haal je die kennis vandaan en hoe voorspel je wat de markt gaat doen? Madelon Vos legt het uit in de Technische Analyse cursus, waarvan wij een voorproefje mochten proberen. Lees je mee?
Cursus handelen in Crypto's
- Leer traden
- Leer geld verdienen d.m.v. handelen
- Leer alle handvatten die winstgevend kunnen zijn
- Leer inspelen op marktbewegingen
- Leer handelen op zowel korte als lange termijn
In deze review ga je het volgende leren:
- Wat is Tradingview?
- Welke Soorten grafieken zijn er?
- Wat zijn Japanese Candlesticks?
- Hoe trek je lijnen? (trendkanalen)
- Wat is Relatieve Sterkte Index (RSI)?
- Hoe herken je patronen?
- Wat is De Bevestiging?
- Wat kost de cursus Handelen in Crypto's?
Tradingview
Allereerst introduceert Madelon Vos ons aan het Tradingview platform. Dit is simpelweg een website, waarop je inlogt, waar je tot op de seconde precies de koers kunt volgen van cryptocurrency. In de cursus gaat Madelon voornamelijk uit van de Bitcoin, dus voor het gemak houden we ook in deze review de Bitcoin aan. Op Tradingview is het mogelijk om de koers van de Bitcoin bij te houden en uit te zetten tegenover een andere valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro. Aangezien we in Nederland wonen, gaan we hier ook gewoon uit van de euro.
Als je Tradingview de eerste keer opent, dan krijg je het direct Spaans benauwd. Overal zie je groen en rood knipperende lichtjes en veel cijfers. Ook als we een Bitcoin grafiek openen om de koers op bij te houden, snappen we er eerlijk gezegd nog niet veel van. Eigenlijk helemaal niets. Vandaar ook dat we deze cursus ‘Technische Analyse’ volgen, zodat we aan het einde hiervan hopelijk meer snappen van wat er allemaal gebeurt. Laten we dan ook maar direct beginnen, zodat we iets zinnigs kunnen doen met al die nieuwe prikkels die binnenkomen via dit platform.
Soorten grafieken
Op Tradingview kan je dus allerlei grafieken openen en informatie verzamelen. Ook is het mogelijk om zelf te experimenteren op de grafieken. Denk daarbij aan het tekenen van lijnen en het toevoegen van indicatoren. Als we door de lijst aan indicatoren scrollen die we kunnen toepassen op de grafieken, zien we een lange waslijst aan mogelijkheden. Zonder enige voorkennis zeggen ons geen van de weergegeven namen iets en het lijkt allemaal nog een grote abracadabra.
Om ons handvatten mee te geven, gaat Madelon enkele soorten indicatoren behandelen tijdens deze proefcursus. Dit zijn de Japanese Candlesticks, Trendkanalen (lijnen), RSI, Patroon driehoeken en uiteindelijk de Bevestiging. We hopen gaandeweg iets te leren over deze onderwerpen tijdens de cursus, zodat we er in deze review iets zinnigs over kunnen zeggen. Daar gaan we.
Japanese Candlesticks
De eerste indicatoren waarmee we te maken krijgen tijdens de cursus zijn de Japanese Candlesticks. Misschien heb je deze wel al eens gezien in grafieken, want deze kwamen ons wel bekend voor. Alleen hadden we geen idee wat je ermee kon, tot aan nu. Als je namelijk naar de Bitcoin grafiek kijkt, zie je stijgingen en dalingen. Door Japanese Candlesticks toe te passen, veranderen de stijgingen in groene en dalingen in rode ‘candles’. Voor het gemak gaan we uit van periodes van een dag, zodat we naar de start- en eindwaardes van een dag kunnen kijken.
De psychologie van de markt
Hierboven in de afbeelding zie je de zogenaamde Japanese Candlesticks. Een groene candle geeft aan dat er een stijging plaatsvindt in de waarde. De onderkant van het groene gedeelte is de waarde waarop de dag is geopend en de bovenkant geeft de waarde aan waarop de Bitcoin die dag is gesloten. Aan beide zijden heb je ook nog twee staven die uitsteken. Deze geven de laagste waarde en de hoogste waarde die de Bitcoin die dag heeft aangeraakt.
De rode candle geeft exact hetzelfde weer, alleen daarmee zijn de waardes omgedraaid. De bovenkant van de rode candle geeft aan waarop de dag is geopend en onderaan vind je de waarde waarop de dag is afgesloten. Zo zie je precies hoeveel de Bitcoin in een dag in waarde is gedaald. Ook hier geven de twee staven de twee uiterste waarden, hoog en laag, van die dag aan.
Door elke dag om te zetten in Japanese Candlesticks, zie je precies hoeveel de Bitcoin per dag in waarde zakt en stijgt. Dit wordt ook wel de psychologie van de markt genoemd. Vrij eenvoudig om te begrijpen uiteindelijk en zeer uitgebreid uitgelegd door Madelon tijdens de cursus. Met deze informatie kunnen we enkel observeren, maar we hebben meer nodig om iets zinnigs te ondernemen.
Lijnen trekken (trendkanalen)
Als je eenmaal doorhebt hoe de Japanese Candlesticks werken, is het mogelijk om op zoek te gaan naar trends. De Bitcoin staat erom bekend dat deze qua waarde op ieder moment flink fluctueert, waardoor je zenuwachtig kunt worden van die snelle stijgingen en dalingen. Vandaar dat het handig is om op zoek te gaan naar trends door lijnen te trekken. Daarvoor heb je drie mogelijkheden, namelijk een stijgende lijn tekenen, een dalende lijn of een lijn opzij. Een meer horizontale lijn noemt men een trading range en geeft een tijdelijke stabiele periode aan.
Madelon leert ons in deze cursus hoe je deze lijnen kunt tekenen. Dit doe je door in de koers te kijken naar kantelpunten waarop de koers begint te stijgen of te dalen. Vervolgens neem je dit beginpunt en het eindpunt van de stijging of de daling, waartussen je een rechte lijn trekt. Hoe meer raakvlakken je tussendoor in de koers tegenkomt, hoe meer valide de lijn is die je hebt getekend. Vervolgens kan je op basis van deze lijn een kleine voorspelling maken van hoe de koers nu gaat veranderen, aangezien het grotendeels om kansberekening gaat.
Steun en weerstand
Op het moment dat je een lijn trekt in de grafiek, gaat deze dus veelal omhoog of omlaag. Op het moment dat de koers tegen de onderkant van de lijn komt, ontvangt deze steun van de lijn. Hoe vaker dit punt wordt aangetikt in de grafiek, hoe groter de steun is van deze lijn. Zo weet je direct of de getekende lijn valide is.
Dit werkt net zo goed de andere kant op bij de bovenkant van de lijn in een stijgende koers. Dit is de weerstand lijn, omdat je natuurlijk wilt dat de waarde zo vaak mogelijk boven deze lijn komt. Hoe vaker dat gebeurt, hoe groter de groei is van de koers en hoe meer de Bitcoin uiteindelijk waard is. Om daarboven te komen is er enige weerstand ontstaan, omdat er op dat moment veel mensen actief zijn die op het juiste moment hun Bitcoin willen verkopen om winst te pakken. Op het moment dat een lijn breekt en de koers verandert, is het tijd om je Bitcoin te kopen of verkopen, afhankelijk van de situatie.
Relatieve Sterkte Index (RSI)
Een andere indicator die Madelon aanhaalt tijdens de cursus is de RSI, wat staat voor Relatieve Sterkte Index. Dit is Madelon haar lievelings indicator, waardoor onze oren en ogen nog iets verder opengingen. We moeten eerlijk bekennen dat tijdens de uitleg van deze RSI ook iets meer duidelijk werd over de mogelijkheden op de markt en wanneer je actie moet ondernemen. Dit werkt namelijk als volgt:
Naast de reguliere grafiek waarop je vrijuit kunt experimenteren, loopt er nog een tweede grafiek onder de koersgrafiek. Dit is namelijk de RSI, welke je zelf wel eerst even moet inschakelen in het indicatormenu. Deze RSI grafiek is opgedeeld in drie segmenten, namelijk van 0 – 30, 30 – 70 en 70 – 100. Op het moment dat de RSI tussen 0 – 30 zit, is deze aan de lage kant. Zodra deze richting het 30 – 70 segment overgaat, is er een stijgend kantelpunt en dus een ideaal moment om te kopen.
Uiteindelijk schommelt de waarde van de koers een poosje stabiel tussen de 30 – 70, waarna er hopelijk een punt komt dat deze richting het 70 – 100 segment gaat. Op het moment dat de koers daar wederom passeert, is het wachten op het juiste moment om je gekochte Bitcoin uiteindelijk weer te verkopen. Maar hoe doe je dat precies?
Negatieve en positieve divergentie
Madelon strooit in de cursus met allerlei nieuwe termen die vervolgens een betekenis krijgen. Zo heeft ze het ook over negatieve en positieve divergentie. Zoals aangegeven lopen er dus twee grafieken: de koerswaarde en daaronder de RSI. Het is goed mogelijk dat de daadwerkelijke koers telkens een klein stukje stijgt, maar dat de RSI eronder in een dalende lijn zit. Dat betekent dat er een negatieve divergentie plaatsvindt, waardoor de kans groter is dat de koers flink zakt in de komende dagen.
Op het moment dat er zo’n negatieve divergentie is, is het beste moment om je Bitcoin te verkopen op het punt waarop deze van het 70 – 100 segment overgaat naar het 30 – 70 segment. Op dezelfde manier werkt het andersom ook voor een positieve divergentie. Het kan zijn dat de koers telkens een klein stukje daalt, maar dat de RSI iets stijgt. Vervolgens koop je dan je Bitcoin het beste in op het moment dat deze van het 0 – 30 segment overgaat in het 30 – 70 segment.
Ons werd de werking van deze RSI lijnen in één klap helder tijdens de cursus. Mocht het nog steeds niet helemaal duidelijk zijn na het lezen van deze tekst, dan bevelen we je het doorlopen van de Technische Analyse cursus van Madelon Vos van harte aan.
Patronen
Als allerlaatste geeft Madelon ons nog mee hoe we patronen kunnen herkennen in de Bitcoin grafiek. Het doel is uiteindelijk om op zoek te gaan naar orde in de chaos. Dit doen we door gebruik te maken van drie verschillende driehoeken. Dit zijn de ascending driehoek in een stijgende lijn, de descending driehoek in een dalende lijn en een symmetrical driehoek als het beide kanten nog op kan gaan.
Deze driehoeken pas je dus zelf toe binnen de koers van de Bitcoin, zoals je ziet in het plaatje hierboven. Zo creëer je een steunlijn (onderkant) en een weerstandslijn (bovenkant). Op basis van eerdere koersbewegingen in de geschiedenis, want die herhaalt zich telkens weer, is het mogelijk om te bepalen op welke manier een koersuitbraak plaatsvindt op het einde van de driehoek Het punt waarop de steunlijn en weerstandslijn samenkomen.
Kansberekening
Tijdens de uitleg van deze driehoeken en de werking daarvan, geeft Madelon enkele statistische gegevens door. Dit is gebaseerd op eerdere koersuitbraken, zowel positief als negatief, uit het verleden. Uiteindelijk is het allemaal kansberekening, waardoor je steeds beter een inschatting kunt maken van wat de koers uiteindelijk gaat doen.
Als voorbeeld kan je naar het plaatje hierboven kijken. Madelon tekent hier een descending driehoek, omdat er een overwegend dalende lijn in de grafiek zit. Deze stijgt af en toe wel weer iets, om uiteindelijk te dalen. De kans is groot dat er uiteindelijk een flinke daling volgt, zodra het einde van de driehoek is bereikt. Als je hierboven op het punt na de driehoek kijkt, is dat ook precies wat er gebeurt. De daling die uiteindelijk volgt in dit voorbeeld is vrij fors, waardoor je hier tijdens het handelen al vroeg op kon inspelen.
De Bevestiging
Uiteindelijk kom je nog steeds niet heel ver als je slechts één van de bovengenoemde indicatoren onder de knie hebt. Het is namelijk de kunst om ze allemaal onder de knie te krijgen en tegelijkertijd toe te passen. Dit noemt Madelon tijdens de cursus dan ook ‘De Bevestiging’, het punt waarop alle geleerde kennis samenkomt.
Het is dus de truc om te kijken naar welke kant de koers momenteel gaat (omhoog of omlaag). Vervolgens teken je daar lijnen op en kijk je hoeveel raakvlakken je je krijgt met de koers, om zo een meer valide situatie te creëren. Daarop vergelijk je de koersgang met de RSI grafiek eronder. Binnen de getekende lijnen vorm je een driehoek, waarbinnen je de koersgang volgt en dus voorspelt wat er straks gaat gebeuren. Een kind kan de was doen, toch?
Onze conclusie na alle abracadabra
We kunnen ons erg goed voorstellen dat veel nog steeds als abracadabra klinkt op het moment dat je deze review leest. Wij proberen als leken natuurlijk de geleerde kennis om te zetten naar hapklare taal, maar we zijn (nog) zeker geen expert op dit gebied. De enige expert is Madelon Vos, de vrouw die de cursus geeft. Bij ons zijn in ieder geval enkele kwartjes gevallen en we hebben een beter idee van hoe de cryptomarkt werkt en hoe je voorspellingen kunt maken. Als je dat zelf wilt ervaren, probeer de cursus dan zelf uit!
Kostenplaatje van de Technische Analyse cursus
Wij hebben, net als met de Bitcoin Basics & Crypto cursus een try-out mogen proberen van de volledige cursus. Zelfs in de try-out hebben we veel basisinformatie geleerd om aan de slag te gaan. Tijdens de volledige cursus gaat Madelon overal dieper op in en leren we nog meer technieken om toe te passen. We kijken er dan ook erg naar uit om met deze uitgebreide cursus aan de slag te gaan.
De Technische Analyse cursus is wel iets duurder dan de Bitcoin Basics & Crypto cursus. Dat komt omdat je uit deze cursus daadwerkelijk veel informatie haalt waar je lange tijd veel aan hebt, om zo je eigen fortuin bij elkaar te sparen. De Technische Analyse cursus kost €219,95, maar met de coupon ‘Reviewfabriek10’ ontvang je wederom 10% korting op dit bedrag. Zo betaal je nog geen €200,- voor al die waardevolle informatie, die je uiteindelijk met Bitcoin weer terug kunt verdienen.
Cursus handelen in Crypto ‘s; technische analyse van A tot Z
Heb je de Bitcoin Basics & Crypto's cursus gevolgd? Dan heb je eigenlijk alle basiskennis in huis om te starten met het handelen in cryptovaluta. Wil je nou direct heel succesvol worden? En wil je weten hoe je de koers van de Bitcoin kunt analyseren? Daarvoor heeft Madelon Vos de cursus ‘Cursus handelen in Crypto ‘s; technische analyse van A tot Z’ ontwikkeld.
Houd er wel rekening mee dat het handelen met Bitcoin en andere crypto’s geheel op eigen risico is. Speel enkel en alleen met geld dat je kunt missen en ga niet direct met grote bedragen aan de haal.
Maak jij een goede start met de Bitcoin Basics & Crypto cursus van Madelon Vos? Lees hier onze review en ontvang 10% korting op deze cursus!