Review: Waarom leren tekenen bij Heel Holland Tekent?

Heel Holland Tekent van Chantal Vermeer is een onlinecursus dat volwassenen in een aantal weken leert hoe je moet tekenen en wat daar allemaal bij komt kijken. Denk aan het gebruik van verschillende soorten tekenpapier en tekenmaterialen. De cursus is volledig online en kan je veilig vanuit je eigen huis volgen. Dat is wel zo prettig in deze gekke periode waar we ons nog steeds in bevinden.

heel holland tekent review chantal vermeer 800x600 1

Online leren tekenen met Chantal is nog nooit zo leuk en makkelijk geweest. Wil jij graag weten hoe Heel Holland Tekent werkt en wat mijn persoonlijke bevindingen zijn hierover? Lees deze review dan helemaal tot het einde en kom daarachter.

Heel Holland Tekent

Wil jij graag leren tekenen? Met deze online cursus ben je niet alleen creatief bezig, je kan ook helemaal tot rust komen!

In deze review ga je het volgende leren:

 • Wat Heel Holland Tekent is.
 • Hoe Heel Holland Tekent werkt.
 • Wat ik goed vind aan Heel Holland Tekent.
 • Wat ik minder vind goed aan Heel Holland Tekent.
 • Voor wie Heel Holland Tekent geschikt is.
 • Wat mijn persoonlijke ervaringen met Heel Holland Tekent zijn.
 • Wat Heel Holland Tekent kost.
 • Wat mijn uiteindelijke conclusie is over Heel Holland Tekent.

Wat is Heel Holland Tekent?

Heb jij altijd al goed willen leren tekenen óf wil jij je tekenkunsten naar een hoger niveau gaan tillen? Dan is een deelname aan de onlinecursus Heel Holland Tekent helemaal iets voor jou!

De cursus is volledig online te volgen vanaf jouw eigen huis. In deze 8 weken durende cursus ga jij alles leren op het gebied van tekenen en wat daarbij komt kijken. Hoewel je veel skills gaat leren, krijg je ook de ruimte om je eigen skills te ontdekken en in te zetten. Jij krijgt dus echt een eigen stijl ontwikkelen in het tekenen. Hierbij gaat Chantal jou helpen en stap voor stap begeleiden.

De cursus is opgebouwd in videolessen. In die 8 weken krijg je er 2 per week in je mailbox. Deze video’s kan jij op je eigen tempo en in jouw eigen tijd gaan volgen. Het is dus prima te combineren naast een fulltimebaan of studie. Daarnaast kan jij persoonlijke feedback van Chantal zelf krijgen over jouw gemaakte tekeningen. Ontzettend leerzaam.

Heel Holland Tekent review - Potloden

Hoe werkt Heel Holland Tekent precies?

Zoals je hebt kunnen lezen, is de cursus opgedeeld in 8 weken. In die 8 weken krijg jij per week 2 lessen in je mailbox, die bestaat uit instructievideo’s. Deze kan jij bekijken of terugkijken in je eigen tijd. Bijvoorbeeld ’s avonds na je werk of lekker in het weekend. In deze video krijg jij een duidelijke uitleg over wat je gaat tekenen en krijg jij handige tips hoe je dit het beste kan gaan doen.

De eerste les zal vooral bestaan uit het voorstellen van Chantal Vermeer. Zo verteld ze wie ze is en legt ze uit waar Heel Holland Tekent precies voor staat. Heel erg handig, want zo heb jij ook een duidelijk beeld bij Chantal. Ze legt uit welke lessen er voorbij gaan komen en wat je in die lessen allemaal kan verwachten. Zo weet je wat je te wachten staat en kan je je misschien al verheugen op een bepaald onderwerp.

Heel Holland Tekent is opgedeeld in 8 weken. Per week krijg je een ander thema en een daarbij horende tekening. Hoe deze weken zijn opgedeeld, dat lees je hieronder in het overzicht.

 • Week 1: Fashion is my passion. Leer hoe je poppetjes met jurkjes en rokjes kunt tekenen.
 • Week 2: Je leert hier hoe je jasjes en broekjes moet tekenen. Leer hoe je dit doet in 2 lessen.
 • Week 3: Deze week bestaat uit het tekenen van tasjes en hoedjes. Dit ga je doen in 2 lessen.
 • Week 4: Home is where the heart is. Je gaat bloemen en planten tekenen die je bijvoorbeeld zelf in huis hebt staan. Haal de inspiratie uit je eigen thuis. Dit bestaat uit 2 lessen.
 • Week 5: Overdrijven is fun. Leer hoe je krullende letters kunt maken en hoe je deze gebruikt.
 • Week 6: Maak zelf je eigen 3D letters en verwerk deze in een tekening.
 • Week 7: Let’s have more fun. Hier leer je hoe je een eigen tas kan ontwerpen en hoe jij je eigen raamtekening kan maken. Dit bestaat uit 2 lessen.
 • Week 8: Maak jouw eigen menukaart en leer hoe jij kunt tekenen in je eigen art-journal. Deze zijn erg populair op dit moment.

In mijn ogen is dit een hele mooie opzet van de onlinecursus. Je ziet dat veel lessen bestaan uit 2 videolessen. Erg fijn, want iets kunnen in 1 les is best wel lastig. Daarnaast gaat Chantal je hier stap voor stap bij begeleiden en helpen. Je doet het echt niet alleen!

Om te kunnen starten met de cursus, is het belangrijk dat je je gaat aanmelden. Bij het aanmelden vul je een inschrijfformulier in met je persoonlijke gegevens, je e-mailadres en betaal je het cursusgeld. Daarna kan je lekker gaan starten. Hoeveel de precies gaat kosten, daar kom ik straks bij je op terug. Blijf dus vooral nog even hangen bij deze review. Het aanmelden ziet er als volgt uit:

Heel Holland Tekent review - Aanmeldscherm

Wat vind ik goed aan Heel Holland Tekent?

Wat ik tot nu toe heb gezien van Heel Holland Tekent, vind ik ontzettend positief. Ik vind dat de cursus op een hele goede manier is opgebouwd en bestaat uit leuke onderwerpen. De onderwerpen zullen heel veel mensen aanspreken en iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven. Je krijgt de ruimte om je eigen stijl te ontwikkelen.

Ik vind het een hele leuke manier om beter te leren tekenen. Ook als je nog niet zo goed bent in tekenen, leer je in laagdrempelige stappen hoe je dit kan gaan aanpakken. Ook voor professionele tekenaars kan het echt een meerwaarde zijn om aan de cursus mee te doen. Er komen veel onderwerpen aan bod waar je altijd wel iets van opsteekt. Wellicht kan je het ook inzetten in bijvoorbeeld je werk, mocht je een creatief beroep hebben.

Wat ik het grootste pluspunt vind, is dat er ook duidelijk staat beschreven dat het een ontspannende bezigheid is. Je kan je even focussen op iets anders en de (drukke) dag van je af laten glijden.

Wat vind ik minder goed aan Heel Holland Tekent?

Hoewel het erg prettig is dat de cursus bestaat uit video’s, vind ik het erg jammer dat er niet live getekend of uitgelegd wordt. Je krijg niet de kans om even iets te vragen waar je direct antwoord op wil. Natuurlijk kan je persoonlijke feedback krijgen van Chantal over je tekeningen, maar dat is achteraf en niet live.

Maar heel eerlijk gezegd moest ik echt zoeken naar iets wat ik minder goed vind aan de cursus. Als ik het allemaal lees en bekijk, krijg ik zelf bijna zin om mijn potloden uit de kast te gaan pakken en te starten.

Heel Holland Tekent review - Chantal Vermeer zittend

Voor wie is Heel Holland Tekent geschikt?

Hoewel je hebt kunnen lezen dat Heel Holland Tekent een onlinecursus speciaal voor volwassenen is, hoeft dat natuurlijk helemaal niet zo te zijn. De cursus is geschikt voor iedereen die graag wil leren tekenen of daar erg in geïnteresseerd is. Of het nu hobbymatig is of omdat je je teken skills naar een hoger niveau wilt tillen. Laat je daar dus vooral niet door weerhouden en meld je gewoon aan als het je leuk lijkt.

Je hoeft het ook niet alleen te doen. Hoe leuk is het om samen met iemand de cursus te gaan volgen. Denk bijvoorbeeld aan een familielid, je zoon/dochter of misschien wel je partner. Ga gezellig samen aan de keukentafel zitten, pak je materialen erbij en teken er samen lekker op los.

Er komen verschillende soorten tekenstijlen en manieren van tekenen voorbij in de cursus. Straks weet jij precies hoe je een mooie bloem tekent of hoe jij een gezellige menukaart in elkaar kan draaien. Samen tekenen is nog nooit zo leuk geweest. De cursus liever alleen volgen? Geen probleem!

Mijn persoonlijke ervaringen met Heel Holland Tekent

Deze review over Heel Holland Tekent is ook een deel gericht op mijn persoonlijke bevinden en ervaringen. Ik wil deze dan ook heel erg graag met je delen om jou een beter beeld te geven van Heel Holland Tekent. Ik weet zeker Dat je daar heel erg benieuwd naar bent en dat je graag van een ander wil horen (in dit geval lezen) hoe het in zijn werk gaat en wat ik ervan vind. Nou, dat ga ik je allemaal vertellen.

Allereerst moet ik toegeven dat ik helemaal geen ster ben in tekenen. Hoewel ik het als kind al graag deed, was ik nooit de beste van de klas. Daar heb ik nooit veel moeite mee gehad, maar nu ik wat ouder ben leek het me toch erg leuk om goed te kunnen tekenen. Zeker omdat ik redelijk wat jonge neefjes en nichtjes heb en omdat deze periode van thuis zitten niet heel erg spannend is, leek het me erg leuk om te doen. Ik dacht, laat ik me nuttig maken en de gok gaan wagen om me aan te melden voor Heel Holland Tekent. Vooraf was ik eerlijk gezegd een beetje sceptisch. Ik ben graag creatief en ik maak daar graag tijd voor, maar toch vond ik het spannend hoe ik dit met mijn werk ging combineren. Aangezien ik nu ook thuiswerk en daar erg druk mee ben. En kan iemand die niet goed kan tekenen, in 8 weken leren tekenen? Toch meldde ik me met goede moed aan en besloot er open in te gaan. Ik vulde het inschrijfformulier in, betaalde het cursusgeld en ik was klaar om te tekenen.

Heel Holland Tekent review - Tekenen resized

Bij de aanmelding kwam ik erachter dat op maandag de eerste les in mijn mailbox zou verschijnen. Dit was les 1: poppetjes leren tekenen. Na deze eerste les verschenen er iedere week twee mails in mijn mailbox, met daarin de volgende lessen en video’s. Wat mij betreft een erg handig systeem. Ten alle tijden kon ik de video’s terugkijken en kon ik zelf indelen wanneer ik ermee aan de slag wilde. Er zit geen vaste tijd of dag aan de cursus vast, en dat was voor mij persoonlijk ontzettend fijn. Ik houd wel van die flexibiliteit. Ook hoefde ik geen materialen in huis te halen, omdat ik het meeste wel in huis had. Het enige wat ik nodig had was een basic pen, een zwarte fineliner en wat potloden. Mocht je dit nog niet hebben, dan kan je deze voor niet te veel geld aanschaffen bij een hobbywinkel die dat verkoopt. Ik volgde het advies van Chantal op, en volgde de lessen in de juiste volgorde.

Ik heb gemerkt hoe goed de cursus is te combineren met mijn baan. Ik kan de video’s bekijken en tekenen in mijn vrije tijd. Ontzettend fijn, want op deze manier staat er geen druk op en blijft het ook nog eens hartstikke leuk. Ik kan je ook zeggen dat het bezig zijn met de cursus een hele ontspannende activiteit is. Je bent even niet bezig met mailtjes, telefoontjes of met je omgeving. Je kan lekker focussen op het tekenen en op de uitleg van Chantal, die erg prettig en duidelijk is. Na een avond tekenen voelde ik me weer helemaal ontspannen en voldaan. Want naast het ontspannen, mocht het resultaat er ook echt wel zijn. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een hele positieve ervaring heb gehad met het volgen van Heel Holland Tekent. Ik merkte ook duidelijk hoe mijn teken skills vooruitgingen, heel erg leuk om mee te maken.

Wat kost de deelname aan Heel Holland Tekent?

Aan de onlinecursus volgen zit een prijskaartje. Logisch natuurlijk. Of het prijskaartje mee of tegenvalt, dat is helemaal jouw persoonlijke mening. Niet iedereen heeft hetzelfde budget.

Voor een 8 weken durende onlinecursus, waarin je in totaal 2 video’s per week kan volgen, betaal je in totaal 97 euro. Dit is uiteraard inclusief de btw. Voor dat bedrag kan jij 8 weken lang de cursus volgen, de video’s bekijken in jouw eigen tijd, krijg jij persoonlijke feedback op je tekeningen van Chantal Vermeer zelf én krijg jij toegang tot de besloten Facebookgroep met andere cursisten. Zo kan je met je mede-cursisten in contact komen en dingen met elkaar uitwisselen, overleggen of gezellig kletsen over je ervaringen met de cursus.

Daarnaast gaat een deel van die 97 euro naar Stichting Quiet. Deze stichting zet zich speciaal in voor de gezinnen die het financieel erg moeilijk hebben of in een uitzichtloze situatie zitten. Doordat een deel van de opbrengt naar deze stichting gaat, krijgen veel gezinnen meer ruimte voor een leuke activiteit met de kinderen. Door je aan te melden voor Heel Holland Tekent help jij daar een stukje aan mee. Hoe mooi is dat idee? Jij tekent dus eigenlijk voor een goed doel. Een erg mooi initiatief van Chantal, als je het mij vraagt.

Heel Holland Tekent review - Illustratie

Mijn uiteindelijke conclusie over Heel Holland Tekent

We zijn nu aan het einde gekomen van deze uitgebreide review over Heel Holland Tekent. Naast de vele feiten die je hebt gekregen over de onlinecursus, heb je ook heel veel mijn persoonlijke mening meegekregen. Deze wilde ik graag met je delen, om je een duidelijk beeld te geven. Ook kan ik je vertellen dat ik ongelofelijk enthousiast ben, maar dat had je waarschijnlijk al door.

Ik vind dat Chantal Vermeer de onlinecursus Heel Holland Tekent erg leuk heeft ingericht en dat ze heeft gekozen voor leuke onderwerpen. De cursus is geschikt veel heel veel tekenaars. Of dit nu hobbymatig of professioneel is, iedereen zal ermee uit de voeten kunnen en aan de cursus mee kunnen doen. Niemand uitgezonderd. Daarnaast draag jij ook nog eens iets bij aan een goed doel.

Wanneer je kiest voor het volgen van Heel Holland Tekent, zal jij geheid gaan merken dat jouw tekenniveau na deze 8 weken duidelijk verbeterd is. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik deze cursus zeer aanbeveel, ik ben echt een hele grote fan geworden! Twijfel niet langer mee en meld je vandaag nog aan. Heel veel succes, maar vooral heel veel plezier en vergeet niet te genieten!

Veelgestelde vragen

Is Heel Holland Tekent gratis?

Nee, de kosten bedragen €97 waarvan een deel gedoneerd wordt aan een goed doel Stichting Quiet. Zo nu jij leren tekenen en steun jij een goed doel!

Hoe lang duurt de Heel Holland Tekent cursus?

Van het begin tot het einde ben je 8 weken bezig met deze online training.

Is de Heel Holland Tekent tekencursus ook voor beginners?

Jazeker! Doordat je de video's kunt bekijken wanneer het jouw uitkomt én dus ook terug kunt kijken, is het uitermate geschikt voor beginners!

Is deze online leren tekenen cursus ook in PDF beschikbaar?

De cursus is niet als PDF beschikbaar. Wel krijg je elke week mail met daarin de volgende lessen en video's.

#HeelHollandTekent

8 weken volop plezier, tekenen, ideeën, opdrachten & inspiratie!

Plaats een reactie